Bakalie

Dzisiejszy świat pędzi do przodu i zostawia nam coraz mniej czasu na zadbanie o własne potrzeby. Dlatego zawsze szukasz skrótów we wszystkim, co robisz, nawet jeśli chodzi o jedzenie. Bakalie to zdrowe i smaczne pożywienie, na którym wielu ludzi polega w momencie, gdy trzeba zaspokoić napady głodu. Zwłaszcza, gdy żyją szybkim trybem życia, a do tego próbują zdrowo się odżywiać.
Bakalie to wszystkie zdrowe orzechy i suszone owoce, takie jak

bakaliemigdały, orzechy nerkowca, rodzynki, suszone śliwki itp., które można znaleźć na bazarach, w sklepach i marketach. To w zasadzie świeże owoce, które po prostu zostały wysuszone, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Owoce są suszone konwencjonalnymi metodami suszenia- jednym z popularniejszych sposobów jest po prostu pozostawienie ich na słońcu. Objętość owoców się zmniejsza i stają się one bakaliami, które lubisz dodawać do śniadania lub jeść podczas przerw między posiłkami. A jeśli nie lubisz, warto się do nich przekonać! Po usunięciu wody owoce stają się bombami energetycznymi ze skoncentrowanymi

składnikami odżywczymi. Do najpopularniejszych bakalii należą rodzynki, orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie, daktyle, figi, suszone śliwki i morele. Niektóre odmiany suszonych owoców, takie jak mango, ananasy, czy żurawina są również dostępne w wersji kandyzowanej w cukrze. Spośród nich najlepsze dla organizmu są suszone owoce pozbawione jakichkolwiek dodatków.

Zalety i korzyści bakalii

Jedzenie bakalii niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych, o których zdecydowanie powinieneś wiedzieć.
Orzechy włoskie i migdały dla mózgu, orzechy nerkowca na migrenę, morele na zdrowe oczy i rodzynki na trawienie – to tylko kilka zalet suszonych owoców i orzechów. Bakalie pomagają organizmowi również na wiele innych sposobów. Przede wszystkim zawierają wiele składników odżywczych – są bogate w potas, żelazo, kwas foliowy, wapń i magnez. Przeciwutleniacze wzmacniają Twoją odporność, chroniąc Cię przed chorobami i innymi dolegliwościami.
Jeśli w dzieciństwie jadłeś dużo migdałów, od samego początku walczyłeś z rakiem. Badania wykazały, że migdały i orzechy nerkowca hamują raka piersi. Fitoskładniki zawarte w morelach i jabłkach działają jako przeciwutleniacze i zapobiegają rozwojowi komórek rakotwórczych. Orzechy, takie jak pistacje, zapobiegają rozwojowi guzów, zwłaszcza w płucach i prostacie. Orzechy brazylijskie i włoskie również zwalczają komórki rakowe w organizmie.
Osoby, które uwzględniają orzechy i suszone owoce w swojej diecie, doskonale zdają sobie sprawę z korzyści, jakie dają w tej kwestii bakalie. Spożywane z umiarem pomagają zrzucić zbędne kilogramy i zachować dobrą formę. Ci, którzy stawiają na suszone owoce, przyjmują mniej tłuszczu, cukru i więcej składników odżywczych, niezbędnych dla utrzymania prawidłowego metabolizmu. Suszone owoce, takie jak figi, mają wiele zalet, ponieważ są bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na nasze jelita. Błonnik pomaga organizmowi sprawnie usuwać odpady z organizmu. Pistacje i daktyle uelastyczniają jelita, a tym samym łagodzą zaparcia.

Chcesz być wiecznie młody? Jedz bakalie!
Jeśli maseczki na twarz z suszonych owoców potrafią zdziałać cuda, czy włączenie ich do diety nie miałoby sensu? Promienna i jędrna skóra oraz kontrolowanie procesu starzenia to tylko niektóre z korzyści, jakie oferują skórze bakalie. Migdały i pistacje pomagają usunąć martwy naskórek, a orzechy włoskie zapobiegają wysuszeniu skóry. Śliwki i inne suszone owoce zawierają błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, który poprawia trawienie i utrzymuje żołądek i jelita w zdrowiu. Rozpuszczalne włókna działają jak probiotyk i utrzymują w organizmie potrzebne, dobre bakterie. Właściwości przeczyszczające migdałów i orzechów włoskich również pomagają zachować zdrowe jelita. Rodzynki i suszone śliwki są bogate w żelazo i są korzystne dla osób z anemią. Bakalie są pełne składników odżywczych, takich jak witamina B, minerały, takie jak fosfor i miedź oraz nienasycone tłuszcze, które przyspieszają regenerację komórek krwi i hemoglobiny w organizmie. Migdały, figi, pistacje i orzechy nerkowca dodają także energii i budują wytrzymałość.
Jeśli mowa o rodzynkach, należy też wspomnieć, że odgrywają one znaczącą rolę w obniżaniu skurczowego ciśnienia krwi. Kontrolują poziom cholesterolu i działają przeciwzapalnie. Migdały zawierają witaminę E i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają skokom poziomu cholesterolu i utrzymują go na optymalnym poziomie. Orzechy brazylijskie poprawiają ciśnienie krwi, ponieważ są źródłem potasu, magnezu i wapnia. Jak widać, bakalie drastycznie zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i zawału serca.

Czy bakalie sprawią, że przytyję?

Wręcz przeciwnie – wiadomo, że bakalie zwalczają otyłość i kontrolują przyrost masy ciała. Regularne i umiarkowane spożywanie suszonych owoców zmniejsza spożycie cukru i niechcianych kalorii. Powinieneś włączyć bakalie do swojej diety, aby czerpać z niej maksymalne korzyści. Trzymaj się jednak z dala od kandyzowanych i suszonych owoców pokrytych cukrem.
Nie ma absolutnie żadnych ograniczeń co do tego, kiedy można spożywać bakalie. Są zdrowe i zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Jednak niektóre owoce cytrusowe na czczo mogą powodować zakwaszenie organizmu, dlaczego nie zawsze warto jeść je na pusty żołądek.
Jak sam widzisz, bakalie mają wiele zalet i powinny być podstawowym elementem Twojej diety. Są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne! Jeśli dobrze poszukasz, niewątpliwie znajdziesz mieszankę, która będzie Ci odpowiadać. Suszone owoce i orzechy mogą stanowić wartościowy i pożywny element w Twojej diecie, więc zaopatrz się w zdrowe bakalie i wykorzystaj je jako swoje przekąski! Poprawi się nie tylko stan Twojego organizmu, ale również samopoczucie i nastrój!