Czosnek

Czosnek to warzywo uprawiane na całym świecie. Jest spokrewniony z cebulą, porem i szczypiorkiem. Uważa się, że czosnek pochodzi z Syberii, ale rozprzestrzenił się na inne części świata ponad 5000 lat temu. To naturalny antybiotyk, który wspomaga układ odpornościowy, szczególnie podczas zmagania się z infekcją. Warto jednak jeść go regularnie – wtedy jego działanie będzie najskuteczniejsze. Czosnek stosuje się często przy chorobach związanych z sercem i układem krwionośnym. Stany te obejmują wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu lub innych tłuszczów (lipidów) we krwi (hiperlipidemia) i stwardnienie tętnic (miażdżyca). W żywności i napojach do dodania smaku używa się świeżego lub suszonego czosnku, bardzo popularny jest również sos czosnkowy.Czosnek
Jak to działa? Czosnek wytwarza substancję chemiczną zwaną allicyną. Wydaje się, że to właśnie sprawia, że ​​czosnek działa w określonych warunkach. Allicyna nadaje również zapach czosnku. W przypadku niektórych produktów czosnek jest bezwonny, ale może również zmniejszyć jego skuteczność i prozdrowotne właściwości. Warto szukać suplementów, które są powlekane otoczką dojelitową, aby rozpuściły się w jelicie, a nie w żołądku.
Zapach czosnku może pozostać w Twoim oddechu i być wydalany przez płuca przez dzień lub dwa po spożyciu. Można jednak temu zaradzić. Okazuje się, że żucie surowych liści mięty, jabłek lub sałaty po posiłku z czosnkiem w roli głównej może pomóc w neutralizacji związków siarki, odpowiedzialnych za jego zapach.

 

Jak wykorzystać czosnek w kuchni?

Ząbki czosnku są spożywane na surowo i gotowane w potrawach. Mają silny smak i aromat, który zmienia się w zależności od metody przyrządzania. Czosnek, najczęściej smażony z cebulą, można również prażyć do miękkości, rozprowadzić go na tostach, zrobić z niego sos, użyć do przypraw, zrobić masło czosnkowe i zjeść na surowo w sosach sałatkowych. Pieczony czosnek łagodzi jego mocny, prawie ostry smak. W Korei całe główki surowego czosnku są fermentowane w wysokich temperaturach. Sprawia to, że wydobywa się jego słodki i delikatny smak. Szczypiorek czosnkowy, czyli małe liście wyrastające z główki czosnku, to popularne warzywo w Chinach. Są używane do makaronów, pierogów i jajecznicy.
Eksperci twierdzą, że najlepszym sposobem na wykorzystanie właściwości czosnku jest świeży ząbek, chociaż spożywanie go w ten sposób może mieć kilka skutków ubocznych. Czosnkowy oddech nie jest niczym przyjemnym, ale to nie wszystko – niektórzy ludzie cierpią na niestrawność po zjedzeniu świeżego czosnku. Bardziej lekkostrawną alternatywą o łagodniejszym zapachu może być czarny czosnek, który dojrzewa w warunkach intensywnego ciepła i wilgoci przez 10 dni. Powoduje to, że cebulki stają się czarne i mają słodszy, mniej ostry posmak. Zmienia się również jego konsystencja –przypomina bardziej galaretkę. Proces ten pozbawia czosnek jego ostrych, drażniących właściwości bez utraty cennych składników.

 

Czosnek – smaczny i zdrowy!

Czosnek jest istotną częścią diety śródziemnomorskiej, która, jak wykazano, ma najlepsze długoterminowe efekty ze wszystkich znanych nam diet. Badania powiązały ten sposób odżywiania, który kładzie nacisk na produkty, rośliny strączkowe, zboża, i zdrowe oleje, z niewielką ilością ryb i mięsa, ze zdrowiem mieszkańców tamtego regionu. Spożywanie czosnku to lepsza jakość życia, mniejsze ryzyko chorób przewlekłych i sprawniejszy mózg u osób starszych.
Czosnek nadaje się do wielu potraw i można go łatwo zaimplementować również w polskiej kuchni. Możesz użyć go do urozmaicenia zdrowej potrawy bez konieczności dodawania soli. Po prostu upewnij się, że używasz świeżego czosnku zamiast soli czosnkowej, która zwiększa poziom sodu.
Jak wybrać czosnek? Szukaj ząbków z napiętą skórką, która nie jest postrzępiona, luźna, wysuszona ani spleśniała. Kiełkowanie również jest oznaką wieku. Im świeższy czosnek, tym wyższe stężenie jego aktywnych składników. Chociaż warzywo to przechowywać przez wiele miesięcy, najlepiej zjeść go w ciągu tygodnia. Czosnek przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu z dobrą wentylacją, aby nie spleśniał lub nie zaczął kiełkować. Siekanie, krojenie lub kruszenie czosnku wyzwala reakcję chemiczną, która zwiększa jego prozdrowotne właściwości. Ciepło zapobiega tej reakcji, dlatego przed gotowaniem odstaw czosnek na deskę do krojenia na co najmniej 10 minut.

Właściwości zdrowotne czosnku

Czosnek posiada różnorodne właściwości zdrowotne i lecznicze, które niewątpliwie warto znać. Jedzenie go (lub przyjmowanie w formie suplementów) może korzystnie wpływać na zdrowie układu krążenia, witalność fizyczną i seksualną, funkcje mózgu oraz odporność na infekcje. Posiada również właściwości przeciwstarzeniowe. Surowy lub dojrzały czosnek skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom jego „dobrej” odmiany. Czosnek zapewnia również różnorodne właściwości przeciwnowotworowe. Codzienne spożywanie tego warzywa w ilości 10 gram lub więcej wiąże się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka raka prostaty, okrężnicy i żołądka. Może również powodować utratę tłuszczu i wpływać na wydzielanie niewielkiej ilości adrenaliny. Wydaje się, że czosnek łagodnie obniża poziom trójglicerydów, których nadmiar ma równie negatywny wpływ na organizm, co nadmiar „złego” cholesterolu.

 

Kiedy czosnek jest miażdżony lub krojony,, uwalnia metabolit alliny – wspomnianą przez nas allicynę. Zmienia się ona w różne związki rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie. W rzeczywistości związki te są tak lotne, że wydzielają siarkowodór, który jest częścią niepowtarzalnego zapachu i smaku czosnku. Dzięki temu czosnek rozluźnia także naczynia krwionośne i zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Czosnek wykorzystuje również system detekcji siarkowodoru, aby wywierać swoje działanie przeciwnowotworowe.

Czosnek jako suplement diety

Produkty czosnkowe sprzedawane jako suplementy zdrowotne mogą znacznie różnić się ilością allicyny, aktywnego składnika czosnku. Allicyna jest niestabilna – jej zawartość może być niższa w produktach czosnkowych, które dojrzewają i pachną mniej intensywnie. Bezwonny czosnek może zawierać niewiele lub wcale allicyny. Im niższa ilość allicyny, tym mniej skuteczny może być suplement czosnkowy.
Czosnek przyjmowany doustnie jest stosowany w medycynie alternatywnej jako skuteczna pomoc w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, choroby wieńcowej (stwardnienie tętnic), raka żołądka, raka okrężnicy lub raka odbytnicy oraz w zapobieganiu ukąszeniom przez kleszcze. Czosnek nakładany na skórę może być również skuteczny w leczeniu grzybiczych infekcji skóry, takich jak liszaj obrączkowy, pachwin lub grzybica stóp. Czosnek był również stosowany w leczeniu wysokiego poziomu cholesterolu, wrzodów żołądka, raka lub problemów z krążeniem w nogach. Jednak badania wykazały, że czosnek może nie być skuteczny w leczeniu tych schorzeń. Inne zastosowania, których nie udowodniono w badaniach, obejmują zapobieganie przeziębieniom i poprawę problemów z oddawaniem moczu spowodowanych przerostem prostaty. Nie ma pewności, czy czosnek jest skuteczny w leczeniu jakichkolwiek schorzeń. Medyczne zastosowanie tego produktu nie zostało potwierdzone. Czosnku nie należy zatem stosować zamiast leków przepisanych przez lekarza, a jedynie jako uzupełnienie. Często jest on sprzedawany jako suplement ziołowy. Należy kupować go z wiarygodnego źródła, aby zminimalizować ryzyko trafienia na złej jakości suplement.