Suszone i kandyzowane owoce

Metody konserwowania żywności przez suszenie oraz wykorzystanie cukru, miodu lub syropu palmowego znane były już starożytnym kulturom Mezopotamii i Chin. Arabowie byli prekursorami nowoczesnego kandyzowania – podawali kandyzowane cytrusy lub róże w kulminacyjnych punktach swoich bankietów. Owoce kandyzowane dotarły na Zachód wraz z dominacją arabską w południowej części Europy. Pierwsze europejskie źródła, które opisują kandyzowanie owoców, pochodzą z XVI wieku. We Włoszech stały się istotnym składnikiem tradycji kulinarnej, w tym Cassata Siciliana, mediolańskiego panettone i Cannoli.Owoce suszone i kandyzowane
Wiele osób uważa, że suszone owoce zawierają dużo cukru i kalorii. Choć może to być prawda, niekoniecznie szkodzi ich wartości odżywczej. Większość wody usunięto z nich metodami suszenia –  proces ten powoduje kurczenie się owoców i pozostawia niewielką, energetyzującą, suszoną alternatywę. Oznacza to, że naturalne cukry są bardziej skoncentrowane, co nie jest powodem do niepokoju dla większości ludzi. Dla sportowców może to być doskonałe źródło energii i cennego paliwa dla mięśni.

 

Owoce kandyzowane – jak przyrządzać?

Owoce zakonserwowane w cukrze, znane jako owoce kandyzowane, istnieją od XIV wieku. Owoce zbiera się, zanim w pełni dojrzeją, aby uzyskać maksymalne korzyści. Tradycyjny proces kandyzowania polega na blanszowaniu owoców, by je zmiękczyć, a następnie moczeniu ich w skoncentrowanych syropach. Proces namaczania owoców w syropie zapobiega rozwojowi drobnoustrojów rozsianych na skutek powstania niekorzystnego ciśnienia osmotycznego. Syropy są podgrzewane do odpowiednich temperatur, aby zapobiec karmelizacji lub krystalizacji. Ta tradycyjna metoda jest stosowana w przypadku kruchych lub łatwo psujących się owoców, a cały proces trwa dwa miesiące. Szybka i ciągła metoda wymaga średnio tygodnia i jest stosowana w przypadku twardszych owoców.
Owoce kroi się na mniejsze kawałki i umieszcza w podgrzanym syropie cukrowym, który wchłania wilgoć i soki. Czas trwania procesu kandyzowania zależy od wielkości i rodzaju owoców, czyli od kilku dni do kilku miesięcy. Najczęściej kandyzowane owoce to morele, wiśnie, daktyle, jabłka, korzeń imbiru i ananas. Kandyzowane skórki są cytrynowo-pomarańczowe. Przepisy mogą się różnić w zależności od regionu, ale podstawową zasadą przyrządzania owoców kandyzowanych jest gotowanie owoców i moczenie ich w mocnym roztworze cukru przez kilka tygodni, a następnie osuszanie resztek wody. Owoce kandyzowane są składnikiem wyrobów czekoladowych i cukierni. Ze względu na swój wszechstronny charakter znajdują zastosowanie w biszkoptach, nadzieniach do ciast, a także służą jako do lodów.

Zalety suszonych owoców

Pierwszą i prawdopodobnie najbardziej kuszącą korzyścią ze spożywania suszonych owoców są wszystkie składniki odżywcze zawarte w tak małej przekąsce. Obejmują one witaminę A, witaminę K, polifenole i oczywiście błonnik. Zawartość błonnika w suszonych owocach jest szczególnie wysoka, zwłaszcza gdy suszone batony zawierają daktyle, co może pomóc podczas ciąży i zapobiegać wielu chorobom. Dla wielu ludzi powodem sięgania po suszone owoce są problemy z trawieniem. Nie da się ukryć, że tak skoncentrowana forma wielu składników odżywczych, w tym błonnika, może być naprawdę pomocna jako naturalny środek przeczyszczający. Zwłaszcza suszone owoce są bogate w polifenole, przeciwutleniacze, które wpływają na poprawę przepływu krwi i zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych.
Naturalnie spożycie dziennych porcji składników odżywczych może być dość trudne i jest to jeden z głównych powodów, dla których ludzie codziennie przyjmują witaminy lub inne suplementy. Suszone owoce mogą służyć jako naturalny dodatek, który uzupełnia naszą dietę. Wiele suszonych owoców jest dobrym źródłem potasu, którego wielu z nas nie przyjmuje w wystarczającej ilości. Potas odgrywa ważną rolę w skurczach mięśni, zapobiegając retencji płynów, utrzymując poziom ciśnienia krwi i regulując sygnały nerwowe. Chociaż suszone owoce nie są szczególnie pomocne w dietach niskowęglowodanowych, takich jak keto, mogą być korzystne dla osób szukających przekąski w innych dietach. Diety bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, paleo i inne umożliwiają spożywanie suszonych owoców. Właściwie każdy rodzaj suszonej diety powinien zawierać suszone owoce.

Suszone owoce zastąpią Ci słodycze!

Potrzebujesz czegoś, co nie wymaga zabierania ze sobą lodówki w podróż? Suszone owoce to idealna, pożywna opcja, którą można łatwo przewozić i transportować. Niezależnie od tego, czy spacerujesz, jeździsz, latasz, czy po prostu wybierasz się do pracy na cały dzień, suszony owoc to doskonały wybór na zdrową przekąskę w drodze. Zamiast wpadać do automatu lub sklepu spożywczego ze słodkimi przekąskami i słonymi frytkami, które sprawią, że szybko przytyjesz, baton z suszonymi owocami może zapewnić Ci trwałą, naturalną energię.
Owoce są naturalnie słodkie, co oznacza, że ich suszona odmiana również zachowuje część tej słodyczy. Spożywanie suszonych owoców zamiast innej słodkiej alternatywy – takiej jak słodycze – może być pomocne dla kogoś, kto próbuje schudnąć, ale na koniec dnia nie może się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego. Zastąpienie batonika suszonymi owocami może być naprawdę pomocne, ponieważ nadal możesz liczyć na słodki smak. Brak słodyczy tak Cię nie boli, ale prawdopodobnie przyjmujesz mniej kalorii, a także dodajesz do swojej diety mnóstwo wspaniałych witamin i składników odżywczych. Niestety, wiele marek umieszcza w swoich owocach dodatki, które nie są dla Ciebie korzystne, takie jak cukry proste lub siarczyny. Na szczęście istnieją również zdrowsze alternatywy, które nie zawierają tego typu dodatków. Kluczem do znalezienia najlepszych jakościowo suszonych owoców jest oczywiście dokładne czytanie składu przed zakupem.

Jak kupować suszone i kandyzowane owoce?

Podczas gdy suszone owoce zastępują słodycze, kalorie i węglowodany mogą się sumować dość szybko. Przy diecie niezmiernie ważne jest zatem odmierzanie porcji. Mija trochę czasu, zanim organizm zda sobie sprawę, że jest pełny. Zaleca się odmierzenie 100-kalorycznej ilości suszonych owoców na jedną porcję lub pobranie wcześniej podzielonego na porcje batonu/torebki suszonych owoców, abyś mógł kontrolować ich spożycie. Chociaż suszone owoce są już słodką przekąską, niektóre odmiany zawierają dodatkowy cukier, aby były jeszcze słodsze. Niektóre suszone owoce będą zawierać syropy, aby były bardziej słodkie, lub będą kandyzowane. Chociaż cukier jest ważny – w końcu jest głównym źródłem paliwa dla naszego mózgu – badania wykazały, że zbyt duża ilość cukrów prostych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, otyłości, chorób serca i udaru mózgu. Warto zatem kontrolować spożycie suszonych i kandyzowanych owoców, by uniknąć niebezpiecznych chorób i utraty cennego zdrowia. Nie należy jednak całkowicie unikać cukru, ponieważ jest on bardzo ważnym składnikiem odżywczym. To właśnie dzięki niemu nasz mózg funkcjonuje w odpowiedni sposób. Warto jednak postawić na znalezienie zdrowszych źródeł cukru, takich jak suszone owoce i warzywa bogate w skrobię. To niewątpliwie lepszy sposób na dostarczenie organizmowi tych naturalnych cukrów. Ponadto większość suszonych owoców zawiera duże ilości błonnika i innych składników odżywczych.